Vodafone + iPhone tethering fail

Χτες τυχαία πέτυχα στο twitter κάποια μηνύματα χρηστών, που διαμαρτύρονταν για την κατάργηση του ελεύθερου iPhone tethering από την Vodafone (πρακτικά η χρήση του iPhone ως modem για να συνδεθείς στο internet από το laptop σου) . Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στα μηνύματα των χρηστών Jimbo77 και dtsomp:
http://twitter.com/dtsomp/statuses/10580616828

iPhoneάδες της Voda: πιέστε μαζικά. Απειλήστε για διακοπή συμβολαίου. Αν μπορείς να κάνεις tether με ίδια SIM/άλλο κινητό, είναι ΚΟΡΟΪΔΙΑ.

http://twitter.com/Jimbo77/statuses/10580575518

Vodafone + iPhone Tethering #fail http://goo.gl/fb/rFSH

Το δοκίμασα αμέσως και είδα ότι στο δικό μου τηλέφωνο εξακολουθούσε να λειτουργεί. Η απάντηση ήρθε από τον dtsomp.

“Εφταιγε” το ότι δεν είχα κάνει update το κινητό μου μέσω iTunes. Πράγματι, όταν το συνέδεσα, με ενημέρωσε ότι υπάρχει νέο “carrier update”, το οποίο φυσικά απέφυγα να εφαρμόσω. Πιστεύω βέβαια ότι δεν θα την γλυτώσω για πολύ, καθώς σίγουρα θα το ενσωματώσει και σε επόμενο firmware update η Apple.

Ενημέρωσα φίλους και γνωστούς που έχουν iPhone και επιβεβαιώθηκε ότι όσοι κάνανε update, δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν το tethering. Σήμερα μάλιστα, συνάδελφος από το γραφείο κάλεσε την υποστήριξη της Vodafone. Και επίσημα επιβεβαίωσαν ότι κλειδώσανε το tethering, αλλά αυτό που είναι τραγικό είναι η δικαιολογία που αναφέρουν όταν τους ρωτάς γιατί:

“Κλειδώθηκε για λόγους ασφαλείας” λέει, “γιατί διαμαρτυρήθηκαν χρήστες για υπέρογκες χρεώσεις”.

ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ; Εγώ προσωπικά έχω data plan 1Gb/month και ο συνάδελφος έχει πακέτο unlimited και τα χρυσοπληρώνουμε κάθε μήνα και τώρα μας λέτε ότι για να μην χρεώνεται ο άλλος που δεν έχει, ισχυρίζεστε ότι το κλειδώνετε σε όλους; Π.χ.ένας φίλος είναι καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της επαρχίας και το χρησιμοποιούσε για να μπει στο internet όταν ήταν εκτός, τώρα πώς περιμένετε να καταναλώσει το umlimited πακέτο του; Βλέποντας τα email του και το twitter από το iPhone;

Όταν υπογράφαμε το συμβόλαιο, το tethering ήταν ανοιχτό και προφανώς ήταν και παράγοντας απόκτησης του πακέτου, το να έχεις internet με το laptop σου μέσω 3G από το κινητό, αν κάπου το χρειαστείς. Τώρα το καταργείτε και μάλιστα στα μουλωχτά χωρίς να ενημερώσετε κανέναν;

Πόσο υποκριτικό είναι ότι το κλειδώνετε για να αποφύγουν κατά λάθος υπέρογκες χρεώσεις οι χρήστες; Ειδικά με το tethering θα το κάνετε αυτό; Μόλις πρόσφατα ο αδερφός μου πλήρωσε τα κέρατά του σε σας επειδή από το Nokia κινητό του, αντι να συνδέεται μέσω του wifi του σπιτιού, έμπαινε κατά λάθος μέσω του 3G. Το tethering που θέλει και κάποια διαδικασία να το ενεργοποιήσεις από το iPhone ήταν το πρόβλημα;

Απότι μας ενημέρωσε το support της Vodafone, πλέον για να ξεκλειδώσεις το tethering θα πρέπει να … αγοράζεις έξτρα κάρτες χρόνου σύνδεσης στο Internet! Είστε αστείοι! Εγω δίνω γύρω στα 70Ε/μήνα πάγιο για 1Gb transfer και καταναλώνω το πολύ 100mb σε νορμάλ χρήση, άλλος δίνει 100Ε/μήνα για unlimited πακέτο και έρχεστε και μας λέτε τώρα ότι για να χρησιμοποιήσουμε τον όγκο αυτό εφόσον χρειαστεί από το laptop, θα πρέπει να πληρώσουμε έξτρα;

Δεν με ενδιαφέρει προσωπικά τι γίνεται στην Αμερική ή αλλού  (όπως διάβασα κάπου και εκεί είναι κλειδωμένο), εκεί είναι διαφορετικά τα πράγματα στις τηλεπικοινωνίες, διαφορετικές οι τιμές κοκ και σίγουρα ξέρουν από την αρχή ότι έχουν κλειδωμένη την συγκεκριμένη δυνατότητα. Δεν το διαπιστώνουν τυχαία ένα πρωί, χωρίς να ξέρουν από πού τους ήρθε το κλείδωμα.

Κανονικά κάτι τέτοιο θα σήκωνε μεγάλη αντίδραση από οργανώσεις καταναλώτών κλπ, αλλά στην Ελλάδα δεν ελπίζω σε πολλά. Άλλωστε αυτή η εταιρεία ίσως δεν θα έπρεπε να δραστηριοποιείται σήμερα στην Ελλάδα, για διάφορους λόγους. Αυτό που προτείνω, είναι όποιος μπορεί να κάνει ένα τηλ στην υποστήριξη της Vodafone και να απειλήσει με διακοπή συμβολαίου, ώστε να καταγραφεί η διαμαρτυρία του, μπας και ιδρώσει λίγο το αυτί τους (που δεν το νομίζω)

Μια συζήτηση για το θέμα, στην οποία ενδεχομένως να βρεθούν και κάποιες λύσεις, γίνεται εδώ:

http://www.maclife.gr/forum/showthread.php?t=5089

7 comments

  1. Pingback: Thanassis
  2. Pingback: Stathisgr
  3. Pingback: nkpap
  4. Pingback: nkpap
  5. Pingback: Thanassis
  6. Σήμερα, 7 Ιουλίου, μου έστειλε η Vodafone έπειτα από διαμαρτυρία μου στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, κωδικούς χωρίς χρέωση για τη χρησοιμοποίηση του tethering του iphone μέχρι τέλους του συμβολαίου μου.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.