Vodafone + iPhone tethering iOS4

Έγραψα πριν λίγο καιρό για το επεισόδιο με το carrier update της Vodafone, που κλείδωνε το tethering. Συγκεκριμένα, πριν 2-3 μήνες  κυκλοφορήσε για την συσκευή, μια ενημέρωση λογισμικού (carrier update) μέσω του iTunes, η οποία “κλείδωνε” την λειτουργικότητα tethering για την συσκευή για τους χρήστες Vodafone. Aυτό γιατί η Vodafone Hellas αποφάσισε να αναγκάσει τους χρήστες να αγοράσουν κάρτα όποτε χρειαστούν την λειτουργικότητα και να πλήρώσουν επιπλέον (http://www.vodafone.gr/portal/client/cms/viewCmsPage.action?pageId=8639)
Η συγκεκριμένη ενημέρωση όμως, έδινε την δυνατότητα να την αγνοήσεις (Cancel) και το tethering συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά. Αυτό έκανα κι εγώ μετά από επικοινωνία με την εταιρεία  και ακόμα και σήμερα το χρησιμοποιώ απρόσκοπτα.

Την Δευτέρα όμως κυκλοφόρησε από την Apple και νέα αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος του iPhone (iOS4), το οποίο προσφέρει πολλές νέες δυνατότητες στην συσκευή, την κάνει πιο γρήγορη, ενώ και όλες οι εφαρμογές πλέον θα είναι συμβατές με την έκδοση αυτή.

Στην αναβάθμιση αυτή όμως, η Apple προφανώς σε συνεργασία με την Vodafone, προχώρησε σε ενσωμάτωση του προαναφερθέντος carrier update, χωρίς να ερωτάται ο χρήστης αν θέλει να εφαρμόσει και αυτή την αναβάθμιση, κλειδώνοντας την δυνατότα tethering οριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες που βρήκα σε forums και Twitter. Ως τώρα δεν είχα εφαρμόσει το update, για τον λόγο αυτό.

Το συμβόλαιό μου περιλαμβάνει και πακέτο δεδομένων και ένας από τους βασικούς λόγους που έκανα την επιλογή του συγκεκριμένου πακέτου και της συγκεκριμένης συσκευής ήταν το tethering. Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα tethering, δεν θα είχα λόγο να επιλέξω το συγκεκριμένο πακέτο δεδομένων, καθώς είναι αδύνατον να καταναλώσω όγκο 1Gb/μήνα, μόνο μέσω του iPhone.

Έστειλα πάνω κάτω τα παραπάνω στην Vodafone μέσω της φόρμας επικοινωνίας στο site τους, ενημερώνοντάς τους ότι αυτό το θεωρώ παράβαση των όρων του συμβολαίου μου (που λήγει σε 8 μήνες) . Επίσης τους ενημέρωσα οτι:

  • δεν θα προχωρήσω στην αγορά του καινούριου iPhone 4 για το οποίο ήδη έχω κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος και κράτηση από την σχετική φόρμα
  • σκέφτομαι να διακόψω το συμβόλαιό μου ζητώντας  να με πληροφορήσουν για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσω για να μεταβώ σε άλλον πάροχο (WIND και Cosmote επιτρέπουν το tethering κανονικά).
  • επιφυλλάσομαι να προβώ σε καταγγελία στην ΕΕΤΤ για αυτό που εγώ θεωρώ παράβαση των όρων του συμβολαίου

Σήμερα η Vodafone με ενημέρωσε (προφανώς αξιολογώντας ως δικαιολογημένη την αντίδρασή μου), ότι παρόλο που το tethering κλειδώνει οριστικά, μου παρέχει κωδικούς πρόσβασης στην κλειδωμένη υπηρεσία για το υπόλοιπο του συμβολαίου μου. Οι κωδικοί είναι 10ήμερης διάρκειας, οπότε είναι αρκετοί 🙂 Επίσης ο όγκος των δεδομένων που μου παρέχεται (10Gb/μήνα) δεν θα σχετίζεται με το data plan πουέχω για το iPhone (1Gb/μήνα).

Αυτό, παρόλο που είναi μια δυσκολία το να ανατρέχεις στο αρχείο όποτε χρειάζεσαι την πρόσβαση, από το να συνδέεσαι απλώς, το θεωρώ μια αποδεκτή λύση έως το τέλος του συμβολαίου μου.

10 comments

  1. Pingback: Thanassis
  2. Pingback: Sclavos Ioannis
  3. Pingback: Odisseas Karipis
  4. Pingback: Chris Zlatis
  5. Pingback: Vagelis Liaskas
  6. Pingback: BizWriter
  7. Pingback: Aspa
  8. Αυτό είναι μια καταστροφή, έχω ένα Voda GR SIM, το οποίο εγώ συμπλήρωση
    για 10 ημέρες στο Internet όταν ταξιδεύω και στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν
    iPhone μου υπό iOS3. Θα ενημερωθεί το τηλέφωνό μου για να iOS4 και μόλις
    Προσπάθησα το SIM στο (από το Ηνωμένο Βασίλειο) και μεταφορέας “vf GR 7,0”
    οπότε δεν “δένονται” μενού!

    Ελπίζω μόνο όταν δίπλα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όταν έβαλα το
    scratch λεπτομέρεια κάρτα για την Ευρυζωνικότητα On Demand ότι
    ξεκλειδώνει την πρόσδεση μενού αλλιώς τα απόβλητα της
    χρήματα!

  9. Pingback: Thanassis
  10. Απελευθερώστε το Τethering στα κινητά (iphone, κ.λ.π. ….) από τις έξτρα Χρεώσεις στους λογαριασμού σας.
    Πρόταση-Αντίδραση
    01/12/2010
    Δεν πληρώνουμε κανένα λογαρισμό.
    Να οργανωθούμε στο Facebook

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.