Το internet δεν είναι έγκυρο, τα παραδοσιακά ΜΜΕ είναι!

Τις προάλλες είδα πρωτοσέλιδο στον Ελεύθερο Τύπο ένα (δήθεν όπως εξηγώ παρακάτω) απόφθεγμα του Ισοκράτη το οποίο έχω χρησιμοποιήσει και εγώ ως υπογραφή μου σε έναν χώρο διαδικτυακών συζητήσεων (forum) του οποίου είμαι ιδρυτής και διαχειριστής (fmgreece.gr) .  Το δήθεν απόφθεγμα είναι το παρακάτω:

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία

Αυτή την φράση, την χρησιμοποίησα εγώ στο forum πολύ πριν τα πρόσφατα γεγονότα με την δολοφονία του 15χρονου, για να ενδυναμώνει τα επιχειρήματά μου, όταν συμμόρφωνα  απαίδευτους συνομιλητές μας, που μπαίνουν σε έναν χώρο και χωρίς να διαβάσουν τους κανόνες που αποδέχτηκαν κατά την εγγραφή τους αρχίζουν να συπεριφέρονται απαράδεκτα σαν κλασσικοί ελληναράδες:

  • ζητάνε crack και παράνομο λογισμικό
  • γράφουν τα μηνύματά τους στην βάρβαρη γραφή των greeklish
  • γράφουν ό,τι τους κατέβει, όπου τους κατέβει
  • βρίζουν και ειρωνεύονται οπαδούς άλλων ομάδων σαν να βρίσκονται στο γήπεδο
  • αντιδρούν άκομψα στις συστάσεις των διαχειριστών της κοινότητας

Χάρηκα λοιπόν που είδα μια μεγάλη εφημερίδα σαν τον Ελεύθερο τύπο, να την κάνει πρωτοσέλιδο στην τωρινή συγκυρία, με έναν μπάτσο να αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή και με βανδάλους να αφαιρούν ανθρώπινες περουσίες.

Μετά όμως υπέπεσε ευτυχώς στην αντίληψή μου το παρακάτω σχόλιο του Σαραντάκου με τίτλο “Ισοκράτης και ελληναράδες”:

http://www.sarantakos.com/isocrat.htm

Ομολογώ και εγώ ότι έπεσα στην πλάνη αυτή. Πολύ πριν το “αποφθεγμα” γίνει της μόδας, το είχα βρει σε μια σελίδα με γνωμικά και το θεώρησα 100% κατάλληλο για να εκφράσει τις σκέψεις μου όταν πρέπει να συνετίσω στο φόρουμ άλλον έναν κάφρο του διαδικτύου.

Αλλά όταν στην πλάνη αυτή πέφτει στο πρωτοσέλιδό της μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, δεν μπορώ παρά να το καυτηριάσω!

Την επόμενη φορά που θα εκφραστεί από κλασσικά ΜΜΕ (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες) η άποψη ότι το διαδίκτυο είναι αφερέγγυο γιατί ο καθένας γράφει ό,τι θέλει, ας σκεφτούνε πόσες φορές αυτοί κάνανε copy paste από το διαδίκτυο χωρίς να διασταυρώσουν καν αυτό που “ψαρέψανε”!

edit: Σήμερα υπάρχει και σχετικό σχόλιο στο Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα:
http://www.tvxs.gr/v1462

2 comments

  1. Ναι ο Ισοκράτης την είπε αυτήν την κουβέντα και τον νόημα της ήταν ακριβώς αυτό. Αφού δεν έχετε διαβάσει τον Αεροπαγίτη γιατί βγαίνεται και γράφεται και ναι το ένα ναι το άλλο…Και μετά λέτε γιατί μας λένε αμόρφωτους και γιατί με λένε πως δεν έχουμε παιδεία. Το όλο θέμα είναι τόσο απλό όσο με τον να ανοίξετε το βιβλίο και να το διαβάσετε. Λοιπόν ο Ισοκράτης τα λέει αυτά συγκρίνοντας την Δημοκρατία της περιόδου του με εκείνη του Ισοκράτη. Τι σημαίνει αυτό;Θαυμάζει την Δημοκρατία που υπήρχε από τους αυστηρούς νόμους του Σόλωνος και τα όσα λέει είναι αναφερόμενος στον ξεπεσμό της Δημοκρατίας της εποχής του. Και γιατί ξέπεσε η Δημοκρατία της εποχής του;Ακριβώς γιατί διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.

  2. Όπως σου απαντήσανε και στο tvxs.gr αυτά που γράφεις δεν ισχύουν.

    Εσύ που είσαι μορφωμένος και έχεις παιδεία και έχεις διαβάσει και τον “Αρεοπαγίτη” μάθε να γράφεις και το “βγαίνεται” και το “γράφεται” σωστά κάποια στιγμή… Στο Δημοτικό μας τα μάθανε αυτά θυμάμαι…

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.