Για ποιο ΤΣΜΕΔΕ να διαδηλώσω και να απεργήσω;

Τον τελευταίο καιρό και με το καινούριο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προ των πυλών, οι Μηχανικοί δεχόμαστε παρακινήσεις από το σωματείο μας το ΤΕΕ, να διαμαρτυρηθούμε και να αντιδράσουμε στην κατάργηση του ασφαλιστικού μας ταμείου, του ΤΣΜΕΔΕ. Εγώ σαν νέος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών που δεν χτίζει ντουβάρια, αλλά εργάζεται στον χώρο της Πληροφορικής, δεν έχω καταλάβει πραγματικά γιατί θα πρέπει να αγωνιστώ για ένα Ταμείο σαν το ΤΣΜΕΔΕ. Το ΤΣΜΕΔΕ έχω μάθει να το πληρώνω και όποτε χρειάζομαι κάτι να τρέχω. Ποτέ το ΤΣΜΕΔΕ δεν με βοήθησε σε κάτι. Ποτέ πιθανότατα δεν θα χρειαστώ να λάβω εγγυητική επιστολή από το ΤΣΜΕΔΕ, γιατί όπως είπαμε δεν χτίζω “τεχνικά έργα” όπως κάνουν οι Πολιτικοί Μηχανικοί. Από την άλλη αν χρειαστεί να πάω σε κάποιον γιατρό, θα πληρώσω τα 50-100 ευρώ επίσκεψη και μετά θα πρέπει να στηθώ με την απόδειξη και την γνωμάτευση στην ουρά κάποιο πρωϊνό στο ΤΣΜΕΔΕ, για να πάρω πίσω κανα 15ευρο στην καλύτερη. Θα πληρώνω 2 χιλιάρικα τον χρόνο εισφορές (και σύντομα πολύ περισσότερα μιας και θα ξεπεράσω την 5ετία) για να πάρω κάποτε (αν ποτέ πάρω) μια σύνταξη που θα είναι από τις χαμηλότερες που υπάρχουν. Και θα πρέπει φυσικά όλο αυτό τον καιρό να έχω να κάνω με την γραφειοκρατία και την αδιαφορία των υπαλλήλων του Ταμείου, τρέχοντας για να διεκπεραιώσω το παραμικρό στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου…

Αυτό το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει εγώ να αγωνιστώ να σώσω;

Παραθέτω αυτούσια επιστολή φίλου συναδέλφου προς το Ταμείο:

Γράφω αυτό το mail με μεγάλη αμφιβολία για το αν θα λάβω απάντηση.
Όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε, την επόμενη εβδομάδα λήγουν οι προθεσμίες
για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες,
που είναι οι περισσότεροι μηχανικοί. Ακόμα όμως δεν έχω λάβει τη βεβαίωση
εισφορών, όπως και άλλοι συνάδελφοι. Αυτό που θεωρώ ακόμα χειρότερο είναι
ότι κανένας σε όλο το ΤΣΜΕΔΕ δε σηκώνει το τηλέφωνο για να μπορέσουμε να
μάθουμε τι συμβαίνει.
Και φυσικά το ίδιο συνέβη πρόσφατα, με τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας, η
οποία καθώς δε μου στάλθηκε μέχρι τέλος Ιανουαρίου και κανείς δεν
απαντούσε στο τηλέφωνο, αναγκάστηκα να έρθω εγώ στην Κολοκοτρώνη για να
θεωρήσω το βιβλιάριο, γιατί το χρειαζόμουν. Γνωρίζετε φυσικά ότι δεν είναι
δυνατόν να γίνεται συνέχεια αυτό, αλλά μάλλον θα χρειαστεί πάλι.
Τέτοια γεγονότα, και άλλα παρόμοια, όπως τη μη επιστροφή εισφορών, του
ιλιγγιώδους ποσού των 40 ευρώ, δύο χρόνια μετά την αίτηση, σας ζητώ να τα
λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας όταν ζητάτε τη στήριξη του ΤΣΜΕΔΕ στο θέμα του
ασφαλιστικού. Καθώς δεν έχω χρειαστεί τις εγγυητικές επιστολές, αναζητώ,
όπως και άλλοι συνάδελφοι μου τι ακριβώς μου προσφέρει το ΤΣΜΕΔΕ, εκτός
από υψηλές εισφορές.

Μετά τιμής,
Παναγιώτης Καρόπουλος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών

Σιγά μην πάρει απάντηση 😛

3 comments

  1. όντως, σιγά να μην πάρει απάντηση! Η αλήθεια είναι ότι για αποφοίτους της συγκεκριμένης σχολής, όντως τίθεται αυτό το θέμα αλλά η απάντηση είναι ωμή

    Γιατί θέλουμε να τα οικονομήσουμε κι αλλο!!!

  2. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπροσωπείας του Τ. Ε.Ε.

    Θα πρέπει να σας είναι γνωστά τα εξής:
    1. Έχει κριθεί δικαστικά ότι οι συνταξιοδοτικές παροχές που χορηγούσε το ΤΣΜΕΔΕ ήταν περίπου οι μισές από τις νόμιμες, δεδομένου ότι αυτές υπολογίζονταν παράνομα, ήτοι με βάση υπολογισμού της κύριας σύνταξης των μηχανικών αυτήν των 680 E περίπου αντί της νόμιμης βάσης των περίπου 1200 Ε. Έτσι προέκυψε ένας τερατώδης παράνομος πλουτισμός του ΤΣΜΕΔΕ σε βάρος των συνταξιούχων που υλοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 1982-2006.
    2. Επειδή η δικαστική ανατροπή του πιο πάνω καθεστώτος παράνομου πλουτισμού έγινε αμετάκλητη το έτος 2005, το Ελληνικό Κράτος, εφαρμόζοντας την πάγια τακτική της κατάργησης των δικαστικών αποφάσεων με νόμους, έσπευσε να νομοθετήσει, απομειώνοντας την πιο πάνω κλοπή* των 520 Ε κατά 135 Ε και θεσμοθετώντας έτσι, από του έτους 2006, μία μειωμένη κλοπή, της τάξης των 385 Ε μηνιαίως, σε ότι αφορά τη βάση υπολογισμού της κυρίας σύνταξης του ΤΣΜΕΔΕ.
    3. Η εν λόγω απομείωση της κλοπής είναι φαινομενική, δεδομένου ότι, με το νόμο του 2006, η βάση υπολογισμού της κύριας σύνταξης των μηχανικών αποσυνδέθηκε από τον μισθό μιας συγκεκριμένης κατηγορίας δημοσίων υπαλλήλων και καθορίστηκε αριθμητικά, από 1-1-2006, στα 816 Ε. Σήμερα, δύο περίπου χρόνια μετά, η αγοραστική δύναμη των 816 Ε ισοδυναμεί (αν δεν υπολείπεται)της αγοραστικής δύναμης των 680 Ε κατά την 31-12-2005, συνεπώς έχουμε ήδη επανακάμψει στο προηγούμενο καθεστώς των 680 Ε και έχουν αρχίσει πλέον να τρέχουν οι επιπτώσεις της νέας κλοπής, δηλαδή αυτής που θεσμοθετήθηκε το έτος 2006 με τον αριθμητικό προσδιορισμό της βάσης συνταξιοδότησης των μηχανικών.
    4. Η νέα αυτή κλοπή, κατά τα προεκτεθέντα, μας έχει ήδη σήμερα επαναφέρει, σε ό,τι αφορά το ύψος της βάσης υπολογισμού της κύριας σύνταξης των μηχανικών, στην προηγούμενη κατάσταση της αγοραστικής δύναμης των 680 Ε κατά την 31-12-2005. Η εν λόγω αγοραστική δύναμη των 680 Ε κατά την 31-12-2005 (ή των 816 Ε σήμερα) προφανώς εξανεμίζεται με την πάροδο του χρόνου, εφ? όσον προσδιορίστηκε αριθμητικά από το νόμο του 2006, άρα όχι μόνο δεν επέστρεψε τίποτε ο νόμος αυτός από τα κλοπιμαία παρά κλέβει κι άλλα, ή δε νεοθεσμοθετημένη αυτή κλοπή θα είναι συνεχής ενόσω ισχύει ο νόμος του 2006 που καθηλώνει στο διηνεκές τη βάση υπολογισμού της κύριας σύνταξης των μηχανικών (αριθμητικά) στα 816 Ε.
    5. Με έρεισμα την ανωτέρω βάση των 816 Ε υπολογίζεται και η ειδική προσαύξηση, συνεπώς η κλοπή από την ειδική προσαύξηση είναι 520Χ1,33=690 Ε . Δηλαδή η συνολική μηνιαία κλοπή ενός μονοσυνταξιούχου είναι της τάξης των 1200 Ε.
    6. Κατόπιν όλων των ανωτέρω αντιλαμβάνεται κανείς ότι το μέγεθος της κλοπής σε βάρος των συνταξιούχων μηχανικών που συντελέστηκε στο διάστημα 1982-2006 είναι τερατώδες. Με 11.000 συνταξιούχους κύριας σύνταξης και 7.000 ειδικής προσαύξησης (πρώην ΕΛΛΠ) η ετήσια κλοπή είναι της τάξης των (11.000Χ520+7.000Χ690)Χ14= 150.000.000 Ε. Αν λάβουμε υπ?

    *Η λέξη «κλοπή» χρησιμοποιείται στο παρόν κείμενο με το νόημα της φράσης
    «αθέμιτος πλουτισμός».

    όψιν ότι η διάρκεια της κλοπής είναι 23 έτη περίπου προκύπτει συνολική κλοπή της τάξης των 3 δις Ε , δηλαδή της τάξης του σημερινού αποθεματικού του ΤΣΜΕΔΕ.
    7. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, κατά το έτος 2006 η κλοπή μειώθηκε νομοθετικά και ήταν της τάξης των (11.000Χ385+7.000Χ510)Χ14= 110.000.000 Ε (αντί των 150 εκ. Ε του έτους 2005). Δηλαδή, από το 2006 και μετά, έχουμε ένα ετήσιο πλουτισμό του ΤΣΜΕΔΕ σε βάρος των συνταξιούχων μηχανικών της τάξης των 100 εκ. Ε, ο οποίος θεσμοθετήθηκε νομοθετικά και, ως εκ τούτου, έπεται συνέχειά του στο διηνεκές.
    8. Εν όψει των προεκτεθέντων, ο νόμος του 2006 μείωσε τις νόμιμες συντάξεις των μηχανικών, των μεν μονοσυνταξιούχων περίπου κατά 12.500 Ε ετησίως των δε διπλοσυνταξιούχων περίπου κατά 5.500 Ε ετησίως. Η διαφορά με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς είναι ότι ο συνταξιούχος, μετά την ισχύ του ν. 3518/2006, δεν μπορεί να αναζητήσει πλέον δικαστικά τα πιο πάνω χρήματα. (Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο κυριότερος λόγος που ψηφίστηκε άρον-άρον ο νόμος αυτός, δηλαδή για να θεσμοθετηθεί και να διαιωνισθεί εκ του ασφαλούς, με την σφραγίδα του νόμου , ο προπεριγραφείς πλουτισμός του ΤΣΜΕΔΕ σε βάρος των εκάστοτε συνταξιούχων μηχανικών).
    9. Κατά ταύτα, το σημερινό τεράστιο αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ, της τάξης των 3 δις Ε, είναι προϊόν παράνομου πλουτισμού σε βάρος των «παλαιών» συνταξιούχων. Επίσης, από το ετήσιο πλεόνασμα του ΤΣΜΕΔΕ της τάξης των 350 εκ. Ε, τα 100 εκ. περίπου οφείλονται στον (νομιμοφανή πλέον μετά το έτος 2006 ) πλουτισμό του ΤΣΜΕΔΕ σε βάρος των «παλαιών» μηχανικών και συνταξιούχων. Όλος αυτός ο σωρευμένος και συνεχώς αυξανόμενος πλούτος του ΤΣΜΕΔΕ οφείλεται σήμερα (στο συντριπτικό του ποσοστό) στην προπεριγραφείσα σφαγίαση των νομίμων δικαιωμάτων των «παλαιών» μηχανικών και συνταξιούχων.
    10. Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, η προπαγάνδα του συνδικαλιστικού κατεστημένου των μηχανικών, κάνοντας το μαύρο άσπρο, καθυβρίζει τους «παλαιούς» μηχανικούς ότι ενδιαφέρθηκαν, δήθεν, μόνο για τους εαυτούς τους και? πούλησαν(!!!) τους «νέους». Βεβαίως, όλοι αυτοί, όχι μόνον γνωρίζουν την πραγματικότητα αλλά και είναι οι κυρίως υπεύθυνοι γι? αυτήν, αφού, σφιχταγκαλιασμένοι με το κράτος, την διαπλάθουν. Σκοπός της μαύρης αυτής προπαγάνδας είναι να διασπάσουν τους μηχανικούς χάριν του δόγματος «διαίρει και βασίλευε». Για να αποκρύψουν τη συμπαιγνία τους με το κράτος σε βάρος των συμφερόντων των μηχανικών συνολικά («παλαιών» και «νέων») δεν διστάζουν να πετάνε λάσπη σε μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων τους, αυτών που αδικήθηκαν κατά τα ανωτέρω και σε βάρος των συμφερόντων των οποίων μπορούν οι ίδιοι να κορδώνονται σήμερα για την αναμφισβήτητη οικονομική ευρωστία του ΤΣΜΕΔΕ. Αντί να βγουν και να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη, μεθόδευσαν τη διαιώνιση των 816 Ε σαν κύρια σύνταξη όλων των μηχανικών αδιακρίτως, «παλαιών» και «νέων», αφού συνήργησαν στην ψήφιση του ν. 3518/2006, ο οποίος καθορίζει το ύψος της κύριας σύνταξης των μηχανικών στο πιο πάνω ποσόν αριθμητικά και για τον «αιώνα τον άπαντα»,άλλως, μέχρις ότου δεήσει κάποιος «σοφός» να το επιτρέψει, μέσα από κάποια? αναλογιστική μελέτη(!!!), δηλαδή ποτέ.
    11. Το κόλπο της αναλογιστικής μελέτης είναι παληό (προβλεπόταν π.χ. και από τον ν. 2084/92) και έχει ως εξής: Έχουμε ένα πρόδηλα οικονομικά εύρωστο Ταμείο, οπότε οι ασφαλισμένοι εύλογα διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες εισφορές και τις πενιχρές παροχές του. Το κράτος, για να σταματήσει τις διαμαρτυρίες, θέτει σαν προϋπόθεση ικανοποίησης των πιο πάνω αιτημάτων την κατάρτιση σχετικής αναλογιστικής μελέτης. Ένας «σοφός» καταρτίζει μία αναλογιστική μελέτη που προβλέπει την κατάρρευση του Ταμείου σε μία 8ετία. Η 8ετία παρέρχεται αλλά το Ταμείο είναι οικονομικά εύρωστο όσο ποτέ άλλοτε. «Μας συγχωρείτε», λένε, «λάθος» !!! (Ναι, «λάθος», αλλά εν τω μεταξύ έχουν εισπράξει αυξημένες εισφορές και έχουν διατηρήσει τις πενιχρές παροχές με πρόσχημα την «σοφή» αναλογιστική μελέτη που αποδείχθηκε «μαϊμού»).
    12. Στην συνέχεια σπεύδουν να διορθώσουν το «λάθος»: Αυτή τη φορά καταρτίζεται αναλογιστική μελέτη σε βάθος? πενήντα (50) ετών(!!!), διότι όταν έλεγαν «λάθος», αυτό εννοούσαν, ότι, δηλαδή, κακώς έγιναν προβλέψεις «μικροπρόθεσμες». Οι (κατ? αυτούς) «σωστές» προβλέψεις είναι αυτές που εκτείνονται σε τόσο βάθος χρόνου ώστε, μέχρι τότε,? «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει»!!! Το γελοίο του πράγματος γίνεται άμεσα κατανοητό, αρκεί να σκεφθεί κάποιος ότι ήδη σήμερα, αυτή τη χρονική περίοδο, μεθοδεύεται συγχώνευση του ΤΣΜΕΔΕ με τα Ταμεία των γιατρών και των δικηγόρων (τουλάχιστον), οπότε, εν τοιαύτη περιπτώσει, η οποιαδήποτε αναλογιστική μελέτη είναι ήδη, εν τη γενέσει της, άχρηστη.
    13. Λοιπόν, μας «παίζουν» με σημαδεμένη τράπουλα. Ακόμη όμως και έτσι, δυσκολεύονται. Η «σοφή» αναλογιστική πηγαινοέρχεται μεταξύ ΤΣΜΕΔΕ και Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επί χρόνια, προσφάτως δε επεστράφη στο ΤΣΜΕΔΕ με σωρεία παρατηρήσεων για τα «λάθη» της, όλα, βεβαίως, σε βάρος των μηχανικών. Ας είναι καλά κάποιοι «παληοί» συνταξιούχοι μηχανικοί που τρέχουν από πίσω από την υπόθεση.
    14. Περαιτέρω, ο μέσος κοινός νούς αδυνατεί να κατανοήσει το νοσηρό σκεπτικό βάσει του οποίου ένα προϊόν παράνομου πλουτισμού, εν προκειμένω τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέσω οιασδήποτε διαχειριστικής μελέτης. Το ΤΣΜΕΔΕ έχει την υποχρέωση, σεβόμενο τη δικαστική κρίση, να προσδιορίσει επακριβώς το ύψος του εν λόγω παράνομου πλουτισμού του και, εν συνεχεία, να τον αξιοποιήσει, άμεσα και εκτός πάσης διαδικασίας αναλογιστικής μελέτης, για την μείωση των εισφορών και την αύξηση των παροχών, ενιαία για το σύνολο των μηχανικών, είτε «παλαιών» είτε «νέων», δεδομένου ότι πρόκειται για χρήματα άμεσα αποδοτέα στην κοινωνική ομάδα από την οποία εκλάπησαν και, ως εκ τούτου, η περαιτέρω κατακράτησή τους καθίσταται σκανδαλώδης.
    15. Είναι πλέον ή βέβαιον ότι το κράτος (σε αγαστή συνεργασία με το συνδικαλιστικό κατεστημένο), καίτοι θέλει να εμφανίζεται με επιστημονικοφανές και νομιμοφανές προσωπείο, στην πραγματικότητα απεργάζεται δεινά σε βάρος των νομίμων δικαιωμάτων των μηχανικών, διαπλάθοντας τρομολάγνες εικονικές πραγματικότητες για το απώτατο μέλλον του ΤΣΜΕΔΕ και μεθοδεύοντας διαδικασίες που θα καταλήξουν, εν τέλει και με μαθηματική ακρίβεια, στην καταλήστευση του ΤΣΜΕΔΕ. Να περνάει ο καιρός με τις αναλογιστικές μελέτες και άλλα τερτίπια ώσπου να βρεθεί η ευκαιρία να τεθεί σ? εφαρμογή το επόμενο σχέδιο κλοπής των αποθεματικών π.χ. με το νέο κόλπο της συγχώνευσης ταμείων, προϊόν μελέτης «σοφών» και αυτό. Παληά τους τέχνη κόσκινο. Απόδειξη τούτου αποτελεί το γεγονός ότι για τους βουλευτές, τους δικαστές, τους δικηγόρους κλπ δεν χρειάζονται αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να αυξήσουν τις αποδοχές τους, πολύ δε περισσότερο δεν χρειάζονται αναλογιστικές μελέτες προκειμένου για τις «εθελούσιες εξόδους» των υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε., τα πλασματικά χρόνια υπηρεσίας, τις παχυλές συντάξεις και τα ιλιγγιώδη εφ? άπαξ.
    16. Και αυτοί μεν πράττουν αυτό που γνωρίζουν, το ζήτημα όμως είναι εμείς τι κάνουμε. Ασφαλώς θα γνωρίζετε τι λένε για μας οι μηχανικοί: Ότι όλοι μας, κατά τον ή τον άλλο τρόπο, ευθυνόμεθα, είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις, διότι και το Τ.Ε.Ε. και το ΤΣΜΕΔΕ κυριαρχούνται από μηχανισμούς, τους οποίους, λίγο πολύ, εκμεταλλευόμεθα προκειμένου να προωθούμε σκοπούς άσχετους προς τα συμφέροντα του συνόλου των μηχανικών, τους οποίους υποτίθεται ότι οφείλουμε να υπηρετούμε ως αιρετοί εκπρόσωποι τους στην Αντιπροσωπεία.
    17. Εν όψει των ανωτέρω, το ζήτημα τίθεται ως εξής: Υπάρχουν ανάμεσά μας 20-30 μηχανικοί να υπογράψουν ώστε το θέμα του ΤΣΜΕΔΕ να έρθει άμεσα, ή δυνατόν «χθες», στην Αντιπροσωπεία, διασώζοντας έτσι και το κύρος της ως του κυρίαρχου οργάνου διοίκησης του Τ.Ε.Ε. ;
    18. Η μεθόδευση του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας είναι η εξής: Σύσταση Επιτροπής με εκπροσώπους των Παρατάξεων που θα φέρει εισήγηση για το ασφαλιστικό προς έγκριση από την Αντιπροσωπεία. Η μεθόδευση αυτή, ενόσω αποκλείει άλλους ενδιαφερομένους από την διαδικασία, είναι εσφαλμένη για τους εξής λόγους:
    18.1 Η προηγούμενη εμπειρία έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους εισηγήσεις είναι προϊόν μηχανισμών και, άρα, κατά τεκμήριο, στερούνται αμεροληψίας.
    18.2 Οι μηχανισμοί, κατά πάγια τακτική, όταν ενεργούν με αποκλειστικά «κλειστές» διαδικασίες, ενεργούν προς ίδιο συμφέρον, κατά κανόνα ασύμβατο προς αυτό του συνόλου των μηχανικών, απόδειξη τα χάλια μας και ως Τ.Ε.Ε. και ως ΤΣΜΕΔΕ.
    18.3 Δεν είναι δυνατόν η διαδικασία να εξελιχθεί ερήμην των ενδιαφερομένων συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ.
    19. Προτείνεται η εξής «ανοιχτή» διαδικασία: Άμεση εισαγωγή του ζητήματος στη σημερινή συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας της 13ης Οκτωβρίου 2007 για να ψηφιστεί εισήγηση που θα καθορίζει:
    19.1 Μηνιαία προθεσμία κατάθεσης στη Γραμματεία της Αντιπροσωπείας εγγράφων σκέψεων και προτάσεων για το ασφαλιστικό από κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς εξαίρεση, (παρατάξεις, ιδιώτες μηχανικούς ή συνταξιούχους, συλλόγους, κλπ).
    19.2 Το δικαίωμα όλων των άνω ενδιαφερομένων, χωρίς εξαίρεση, να λαμβάνουν τις προαναφερθείσες έγγραφες σκέψεις και προτάσεις, οποθενδήποτε και αν προέρχονται.
    19.3 Παράλληλη λειτουργία της Επιτροπής εκπροσώπων των Παρατάξεων που προτείνει η Προεδρεία της Αντιπροσωπείας, η οποία θα καταθέσει εγγράφως στη Γραμματεία της Αντιπροσωπείας, το αργότερο μέχρι 15-11-2007, τις δικές της σκέψεις και προτάσεις, τις οποίες θα μπορεί να λαμβάνει κάθε ενδιαφερόμενος ανεξαιρέτως.
    19.4 Στο διάστημα από 15-11-2007 έως 25-11-2007 κάθε ενδιαφερόμενος, χωρίς εξαίρεση, θα μπορεί να καταθέτει στη Γραμματεία της Αντιπροσωπείας τις τελικές του προτάσεις, που θα υπέχουν θέση εισήγησης ενώπιον της Αντιπροσωπείας. Τις πιο πάνω έγγραφες προτάσεις-εισηγήσεις θα μπορεί να λαμβάνει κάθε ενδιαφερόμενος ανεξαιρέτως.
    19.5 Στην τακτική συνεδρίαση της 1ης Δεκεμβρίου αρχίζει η συζήτηση επί των άνω προτάσεων-εισηγήσεων και, μέσα στο Δεκέμβριο 2007 λαμβάνεται η σχετική απόφαση της Αντιπροσωπείας επί του Ασφαλιστικού.
    Αθήνα 13-10-2007
    Δέσποινα Πασιπουλαρίδου
    Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε.

  3. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε.

    Κατάθεση θέσεων και απόψεων εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας
    της 2ας και 3ης Νοεμβρίου 2007 με θέμα το ασφαλιστικό των μηχανικών

    1. Η ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

    Για τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ 1-1-93), και μέχρι τον ν. 3518/2006, η νόμιμη βάση υπολογισμού κύριας σύνταξης ήταν ίση προς το 80% του μισθού Δημοσίου Υπαλλήλου Π.Ε., δηλαδή, όπως κρίθηκε και δικαστικά, της τάξης των (1500χ0,80=) 1200 Ε.
    Με τον ν. 3518/2006 η πιο πάνω βάση μειώθηκε κατά 400 Ε. περίπου, δεδομένου ότι καθορίσθηκε αριθμητικά στα 816 Ε.
    Με την υπ? αρ. Φ 10043/17627/771 (Φεκ Β΄1136/6-7-2007) απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επανακαθορίστηκε η υπ? όψιν βάση (από 1-1-2007) στο ύψος των (816Χ1,04=)848,64 Ε.
    Η εν λόγω βάση δεν συνδέεται με κανένα εγγυημένα αυξανόμενο μέγεθος, η δε αύξησή της εξαρτάται από τις εκάστοτε διαθέσεις του Υπουργού Απασχόλησης ο οποίος νομιμοποιείται να την αφήσει στο ύψος των 848,64 Ε όσο καιρό θέλει, ακόμη και στον αιώνα τον άπαντα.
    Συμπέρασμα: Οι παλαιοί ασφαλισμένοι μηχανικοί κατάντησαν όμηροι του κράτους και οιονεί ζητιάνοι δικαιωμάτων που όλοι οι άλλοι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν με σιγουριά. Πράγματι , πρόκειται για καινοφανή περίπτωση άθλιας μεταχείρισης συνταξιούχων, τους οποίους τους έκλεψαν, συνεχίζουν να τους κλέβουν και τους έθεσαν σε κατάσταση συνεχούς ομηρίας και επαιτείας κατά τρόπο εξευτελιστικό.

    2. ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

    Οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1-1-1993) θα πάρουν κύρια σύνταξη που προκύπτει από τον τύπο: Κ.Σ=0,02 Χ έτη ασφάλισης Χ ασφαλιστική κατηγορία (άρθρο 29 παρ. 1 ν. 2084/92, όπως τροποποιήθηκε). Για τον υπολογισμό της σύνταξης αυτής θα ληφθεί υπ? όψιν η 1η ασφαλιστική κατηγορία (Π.Δ. 124/93) όπως θα έχει αναπροσαρμοσθεί βάσει του ποσού αύξησης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων κατά το χρόνο χορήγησης της σύνταξης. (άρθρο 28 παρ. 2 ν. 2084/92).
    Από του έτους 1993, που η 1η ασφαλιστική κατηγορία ήταν (105.000δρχ.) 308,14 Ε, κατά το έτος 2006 αυτή διαμορφώθηκε στα 659,95 Ε που αντιστοιχεί σε ετήσια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 6% (308,14Χ1,0613= 657,23? 659,95 Ε), έτσι, πιθανολογείται σφόδρα ότι, κατά το έτος 2030, οπότε θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται οι νέοι ασφαλισμένοι, η 1η ασφαλιστική κατηγορία θα είναι τάξης των (657,23χ 1,0624 =)2660 Ε, ανερχόμενη κατά τα έτη 2010, 2015 ,2020 ,2025 και 2030 στο ύψος των 830, 1110, 1485, 1990 και 2660 Ε αντίστοιχα.

    3. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

    3.1 Ειδική προσαύξηση

    Σε ό,τι αφορά τις μηνιαίες παροχές της ειδικής προσαύξησης δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων (όπως μας ενημέρωσε και το ΤΣΜΕΔΕ) εφαρμοζομένου του τύπου Ειδ.Προσ.=1,33 Χ βάση σύνταξης παλαιών ασφαλισμένων Χ Έτη ασφάλισης/35 (άρθρο 8 παρ. 2α ν. 3518/2006) ενιαία, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.
    Αναφορικά με τις μηνιαίες εισφορές ειδικής προσαύξησης, αυτές προβλέπονται ίδιες για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, εφαρμοζομένου του τύπου: Μηνιαία εισφορά Ε.Π.= 0,12Χασφαλιστική κατηγορία (άρθρο 4 παρ. 1 ν. 3518/2006), με εξαίρεση την πρώτη πενταετία, οπότε οι νέοι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το 70% των εισφορών που θα πληρώνουν οι παλαιοί (άρθρο 4 παρ. 2 ν. 3518/2006).
    Συμπέρασμα: Εξαιρουμένου του πιο πάνω πλεονεκτήματος των νέων ασφαλισμένων αναφορικά με τις εισφορές της πρώτης πενταετίας, μπορούμε να πούμε ότι, σε ότι αφορά την ειδική προσαύξηση, υπάρχει ισοτιμία μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων.

    3.2 Επικουρικό

    Αναφορικά με το επικουρικό δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων σε ό,τι αφορά τόσο τις μηνιαίες παροχές όσο και τις μηνιαίες εισφορές, εφαρμοζομένου του τύπου: Επικουρικό = 0,20 Χ ασφαλιστική κατηγορία Χ έτη ασφάλισης/35 (άρθρο 34 ν. 2084/92) για τις παροχές και Εισφορά Επικουρικού =0,06Χασφαλιστική κατηγορία.
    Ωστόσο πρέπει να υπογραμμισθεί εν προκειμένω, ότι μία μεγάλη κατηγορία συναδέλφων, αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 55 ετών κατά το έτος 2006, έχουν αποκλεισθεί με κριτήρια ηλικιακά από τη δυνατότητα επικουρικής ασφάλισης (άρθρο 13 παρ. 2 ν. 3518/2006)
    Συμπέρασμα: Με εξαίρεση τον πιο πάνω αποκλεισμό των πενηνταπεντάρηδων, μπορούμε να πούμε, αναφορικά με το επικουρικό, ότι υπάρχει ισοτιμία παλαιών και νέων ασφαλισμένων.

    3.3 Κύρια σύνταξη

    Αναφορικά με την κύρια σύνταξη, οι μηνιαίες εισφορές είναι ίδιες για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, εφαρμοζομένου του τύπου: Μηνιαία εισφορά Κ.Σ. = 0,20 Χ ασφαλιστική κατηγορία (άρθρο 4 παρ. 2 ν. 3518/2006)
    Σε ότι αφορά τις παροχές κύριας σύνταξης, υπάρχει μια «πονηρή» διαφοροποίηση. Ειδικότερα, η μηνιαία κύρια σύνταξη παλαιού ασφαλισμένου προκύπτει από τον τύπο: 848,64Χέτη ασφάλισης /35 (άρθρο 8 παρ1 ν. 3518/2006) ενώ η μηνιαία κύρια σύνταξη νέου ασφαλισμένου, κατά τα ήδη προεκτεθέντα, προκύπτει από τον τύπο: Κ.Σ.= 0,02Χ ασφαλιστική κατηγορία Χ έτη ασφάλισης (άρθρο29 παρ. 1 ν. 2084/92, όπως τροποποιήθηκε.).
    Το «πονηρόν του πράγματος» έγκειται στο γεγονός ότι η κύρια σύνταξη του παλαιού ασφαλισμένου συναρτάται προς μία σταθερή αριθμητική βάση (σήμερα ύψους 848,64 Ε), ενώ αυτή του νέου προς μία συνεχώς αύξουσα βάση, δηλαδή την 1η ασφαλιστική κατηγορία του ν. 2084/92 και του Π.Δ. 124/93, όπως θα έχει διαμορφωθεί κατά το χρόνο συνταξιοδότησης, αναπροσαρμοζόμενη κατ? έτος βάσει του ποσού αυξήσεως των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων (άρθρο 2. Π.Δ. 124/93).
    Κατά ταύτα, για 35 έτη ασφάλισης, τα συγκρίσιμα μεγέθη είναι το σταθερό ποσόν των 848,64 Ε και το αύξον ποσό 0,02Χ35Χ1η ασφ. κατηγ. ή 0,70 Χ1η Α.Κ.. Σύμφωνα με τα της παρ. 2 του παρόντος, η 1η Α.Κ. ,όταν θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται οι νέοι ασφαλισμένοι περί το έτος 2030,θα είναι της τάξης των 2660 Ε, δηλαδή οι πρώτες συντάξεις των νέων ασφαλισμένων κατά το έτος 2030 θα είναι της τάξης των (0,7Χ2660=) 1862 Ε. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή βάση της κύριας σύνταξης των παλαιών ασφαλισμένων ύψους 848,64 Ε θα πρέπει να αυξάνει κατά ποσοστό 3,5% ετησίως ώστε να φθάσει την πιο πάνω κύρια σύνταξη των νέων ασφαλισμένων, πράγμα απίθανο κατά τα είδη προεκτεθέντα.
    Συμπέρασμα: Οι νέοι ασφαλισμένοι πλεονεκτούν έναντι των παλαιών δεδομένου ότι η κύρια σύνταξη των πρώτων είναι συνδεδεμένη με ένα εγγυημένα αυξανόμενο μέγεθος (δηλαδή κάποια ασφαλιστική κατηγορία που αυξάνει ετησίως ανάλογα με την αύξηση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων), ενώ αυτή των δεύτερων είναι προσδιορισμένη κατά τρόπο απόλυτο (αριθμητικά), άρα καθηλωμένη κατ? αρχήν (εξ ορισμού), τυχόν δε αύξησή της θα είναι προϊόν επαιτείας από τον εκάστοτε Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    4. Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΟΠΗ

    Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να παραπλανούν με τα λόγια τους, ότι , με τον ν. 3518/2006, αυξήθηκε, δήθεν, η κύρια σύνταξη, καθ? ην στιγμή είναι κοινός τόπος και πασίγνωστο πλέον ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε για να μειώσει την κύρια σύνταξη από τα 1200 Ε στα 816 Ε, δηλαδή περίπου κατά 400 Ε, και την ειδική προσαύξηση περίπου κατά 500 Ε. Για την μείωση αυτή υπάρχει και δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος» της 13ης Οκτωβρίου 2007.
    Σήμερα, ο αριθμός των συνταξιούχων μηχανικών που λαμβάνουν κύρια σύνταξη είναι 14.400 ενώ αυτών που λαμβάνουν ειδική προσαύξηση είναι 8540, άρα, μετά την 1-1-2006, έχουμε ένα πλουτισμό του ΤΣΜΕΔΕ σε βάρος των συνταξιούχων μηχανικών της τάξης των (14.400Χ400+8540Χ500=) 10 εκ. Ε μηνιαίως ή 120 εκ. Ε ετησίως.
    Πριν από την θεσμοθέτηση της πιο πάνω μείωσης των συντάξεων των μηχανικών κατά 32% , το ΤΣΜΕΔΕ κατέβαλε παρανόμως συντάξεις και ειδική προσαύξηση (τότε ΕΛΠΠ) μειωμένες κατά 43%. Η κλοπή αυτή διήρκεσε 23 έτη περίπου, συνεπώς, κατόπιν χονδρικών υπολογισμών, προκύπτει ότι τα σημερινά αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ της τάξης των 3 δις Ε αποτελούν προϊόν του εν λόγω παράνομου πλουτισμού του σε βάρος των συνταξιούχων μηχανικών, ο οποίος υλοποιήθηκε από του έτους 1982 έως και το έτος 2005.
    Ο πιο πάνω αθέμιτος πλουτισμός του ΤΣΜΕΔΕ (και ο παράνομος, μέχρι και το έτος 2005, και ο συνεχιζόμενος «νομιμοφανής» από 1ης -1ου-2006) είναι άμεσα αποδοτέος πίσω στους μηχανικούς, ανεξαρτήτως οιασδήποτε «αναλογιστικής μελέτης» ή άλλων μεθοδεύσεων, δεδομένου ότι πρόκειται για χρήματα οιονεί υπεξαιρεθέντα, άρα αδιαπραγμάτευτα. Όταν συλλαμβάνεται οιοσδήποτε «κλέπτων οπώρας» δεν νομιμοποιείται να αρνείται την επιστροφή των κλοπιμαίων με το πρόσχημα ότι, δήθεν, πρέπει να προηγηθεί ? «αναλογιστική μελέτη»!!!
    Συμπέρασμα: Επιστροφή των κλοπιμαίων εδώ και τώρα, για άμεση αύξηση των συντάξεων του συνόλου των ασφαλισμένων και μείωση των εισφορών, ανεξαρτήτως αναλογιστικής μελέτης Αυτό υπαγορεύει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Από κει και πέρα, όσοι θέλουν να κρατάνε την κουτάλα και να μαγειρεύουν κατευθυνόμενες αναλογιστικές (δήθεν) μελέτες, ας πάνε να κάνουν ό,τι θέλουν. Παληά τους τέχνη κόσκινο.

    5. ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ

    Ένα χρόνο πριν κάποιοι πανηγύριζαν για την επικείμενη ψήφιση του ν. 3518/2006: «Δικαιωθήκαμε όταν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες επιτέλους συντάχθηκε Σχέδιο Νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ. Και θα δικαιωθούμε ακόμη περισσότερο όταν το Νομοσχέδιο ψηφισθεί εξασφαλίζοντας ουσιαστική αύξηση των συντάξεων? Ένα Νομοσχέδιο τελικά, που θα εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον όχι μόνο του ταμείου μας αλλά και των ασφαλισμένων του». Αυτά έλεγαν τότε. Σήμερα καμώνονται πως τους φταίει, δήθεν, «και ο Χατζηπετρής», ισχυριζόμενοι ότι «βασικός συντάκτης του Νόμου ήταν ο Πρόεδρος των συνταξιούχων», ότι οι εργατοπατέρες του παρελθόντος «φόρτωσαν»τη βιωσιμότητα των ταμείων στους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι, ως εκ τούτου, είναι αηδιασμένοι για το σε βάρος τους «πολιτικό έγκλημα», καί τινα άλλα παρόμοια.
    Τιθεμένου εν προκειμένω του διλήμματος «ενοχή ή βλακεία» και υποτιθεμένου (κατά τεκμήριο) ότι η περίπτωση της βλακείας πρέπει να αποκλεισθεί, τα συμπεράσματα δικά μας.
    Γνωρίζοντας ότι οι μηχανικοί στην πλειοψηφία τους είναι απασχολημένοι με το Διάγραμμα Κάλυψης για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους, αυτή τη φορά μειώνοντας τις συντάξεις και των νέων ασφαλισμένων Η μέθοδός τους; Διαίρει και βασίλευε. Διαίρει με παραπειστικό τρόπο τους μηχανικούς σε «ρίχτες» και «ριγμένους» και, μέσα στη σύγχιση, ρίχτους όλους μαζί στο καιάδα. «Μήπως θα πάρουν και χαμπάρι; Αυτοί ασχολούνται με το Διάγραμμα Κάλυψης». Έτσι νομίζουν.
    Εμείς αποδείξαμε ποιοι είναι οι μεγάλοι «ριγμένοι» μιλώντας «επί του θέματος» και όχι προπαγανδίζοντας. Μιλάμε για τη «μεγάλη κλοπή» και τον παράνομο πλουτισμό του ΤΣΜΕΔΕ που πρέπει να επιστραφεί για την άμεση μείωση των εισφορών και την αύξηση των συντάξεων όλων των μηχανικών.
    Ισοτιμία παλαιών και νέων ασφαλισμένων; Ασφαλώς !!! Ισοτιμία όμως προς ποια κατεύθυνση; Προς τα πάνω ή προς τα κάτω; Εμείς λέμε προς τα πάνω, ενώ αυτοί μεθοδεύουν το σύρσιμο προς τα κάτω. Αυτή είναι η διαφορά μας.
    Συμπέρασμα: Όχι στις πονηρές διχαστικές μεθοδεύσεις και στο κυνήγι μαγισσών. Επικέντρωση στο στόχο για αυξημένες παροχές και μειωμένες εισφορές σε βάση ισοτιμίας παλαιών και νέων ασφαλισμένων. Πρόκειται για αίτημα και δίκαιο και εφικτό.

    6.ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΏΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

    Από το προοίμιο του Π.Δ. 124/93 προκύπτει ότι ελήφθη υπ? όψιν η τότε καταρτισθείσα (κατά το έτος 1992) για το ΤΣΜΕΔΕ αναλογιστική μελέτη προκειμένου να κατατάξουν τους μηχανικούς στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, δηλαδή στην κατώτατη δυνατή.
    Οι συνάδελφοι της «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ» αναφέρουν ότι όλες οι αυξήσεις εισφορών από το 1992 μέχρι σήμερα έγιναν με παρόμοιες αναλογιστικές μελέτες, δηλαδή καταστροφολογικές για το ΤΣΜΕΔΕ, δεδομένου ότι στην αρχή μας έλεγαν ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα βουλιάξει σε 5 χρόνια και, εν συνεχεία, το 1997, τα πέντε έγιναν δώδεκα (Ε.Δ. 2449/23-7-2007).
    Οι συνάδελφοι της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ» αναφέρουν ότι ανάλογη μελέτη του 1997 προέβλεπε κατάρρευση του ΤΣΜΕΔΕ το 2005, το οποίο όμως, βρέθηκε το 2005 σε πιο εύρωστη οικονομικά θέση έναντι του 1997, καθώς και ότι το γεγονός αυτό το ομολόγησε και ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. (Ε.Δ. 2456/24-9-2007 και 2458/8-10-2007). Τα ίδια βεβαιώνει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.
    Εν όψει των ανωτέρω, είναι σαφές ότι οι αναλογιστικές μελέτες καταρτίζονται δια να διαψεύδονται αργότερα, αλλά, εν τω μεταξύ, έχουν εισπράξει αυξημένες εισφορές και έχουν διατηρήσει τις πενιχρές παροχές, άσχετα αν οι αναλογιστικές μελέτες τους αποδείχθηκαν «μαϊμού».
    Θεωρητικώς, μια αναλογιστική μελέτη υποτίθεται ότι αποτελεί παράμετρο χάραξης πολιτικής, δηλαδή προηγείται η αναλογιστική μελέτη και έπεται η σχετική χάραξη πολιτικής.
    Τώρα, το πώς ένα χαοτικό σύστημα, όπως τυγχάνει το ασφαλιστικό μπορεί να είναι δεκτικό επιστημονικών (βλέπε επιστημονικοφανών ) προβλέψεων, ακόμη και σε βάθος χρόνου της τάξης των?.50 ετών(!!!), αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Συνήθως, τέτοιου είδους «μελέτες», που προβλέπουν τα απρόβλεπτα, καταρτίζονται προκειμένου να δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα και προκειμένου να ληστεύονται «επιστημονικά» τα χρήματα του κοσμάκη. Αυτό αποδεικνύεται και από τα αμέσως προεκτεθέντα.
    Εν πάσει περιπτώσει, στην πράξη, προηγείται πάντα η απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας και έπεται η παραγγελία μιας αναλογιστικής μελέτης «κομμένης και ραμμένης» στα μέτρα της πολιτικής σκοπιμότητας.
    Ακόμη, είναι δυνατόν, να παραγγέλλεται μια αναλογιστική μελέτη προκειμένου να «νομιμοποιηθεί» εκ των υστέρων ένα πολιτικό έγκλημα καταλήστευσης του κοινωνικού χρήματος, όπως, παραδείγματος χάριν, συμβαίνει με το διαρκές πολιτικό (και όχι μόνον) έγκλημα της «μεγάλης κλοπής» που συντελέστηκε και συνεχίζει να συντελείται σε βάρος των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ κατά τα είδη προεκτεθέντα.
    Θέλουν να κρυφτούνε αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της δικαστικής απόφασης, έσπευσαν να νομοθετήσουν προκειμένου να διαιωνίσουν «νομιμοφανώς» την μεγάλη κλοπή σε βάρος των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ. Γι? αυτό δε χρειάστηκαν αναλογιστική μελέτη. Την αναλογιστική μελέτη την χρειάζονται εκ των υστέρων, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αφού πρώτα βγάλουν με αλχημείες ότι «το ταμείο είναι μείον» θα βγουν κι από πάνω: «Δικαιωθήκαμε και που σας κλέψαμε και που συνεχίζουμε να σας κλέβουμε. Το κάναμε για καλό, για την βιωσιμότητα του ταμείου, για να εξασφαλίσουμε τις?επερχόμενες γενεές ασφαλισμένων (!!!)». Που το βρίσκουν αυτό το θράσος; Είπαμε: Ποντάρουν στη θολούρα και στην σύγχιση. Αυτή την φορά όμως κάτι κινείται και, ίσως τους χαλάσει το παστοκύδωνο. Ίδωμεν.

    7. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Η παράταξη «που βλάπτει σοβαρά το κατεστημένο», κατά την εποχή της ψήφισης του νομοσχεδίου του ν. 3518/2006 «ενημέρωνε» τους μηχανικούς ως εξής:
    7.1 «Το νομοσχέδιο βέβαια περιλαμβάνει και αυξήσεις του ύψους των συντάξεων και συγκεκριμένα των Ελευθέρων Επαγγελματιών και των μισθωτών πριν την 1-1-93 καθώς και των συνταξιούχων που από τα 1417,35 Ε θα πάνε στα 1901 Ε»
    Πραγματικότης: Οι παλαιοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι εδικαιούντο κατά το έτος 2006 (κύρια σύνταξη και ειδική προσαύξηση μαζί) 2800 Ε αλλά το ΤΣΜΕΔΕ τους έδινε παρανόμως τα μισά, περίπου 1400 Ε. Με τον ν. 3518/2006 τους έδωσαν 1900 Ε, δηλαδή απομειώθηκε το ύψος της κλοπής τους στα 900 Ε.
    Συμπέρασμα: Όταν σε κλέβουν λιγότερο, παίρνεις? αύξηση(!!!)
    7.2. «Για όλους τους υπόλοιπους (δηλ. τους νέους ασφαλισμένους) οι παροχές είναι ασαφείς και θα χρειαστεί μετέπειτα ερμηνεία του νομοσχεδίου για να υπολογισθούν ?». Παρά κάτω όμως τίθεται το εξής ερώτημα: «Ποιός θα τους απαντήσει (δηλαδή στους νέους ασφαλισμένους) γιατί οι σημερινοί συνταξιούχοι ? θα πάρουν σχεδόν διπλάσια Κύρια Σύνταξη και Ειδική Προσαύξηση (816 έναντι 444,2 Ε και 1085 έναντι 590,79 Ε αντίστοιχα);».
    Εδώ οι παροχές «αποσαφηνίζονται»,δεν χρειάζεται ερμηνεία του νομοσχεδίου: Οι νέοι είναι «ριγμένοι», θα πάρουν τα ?μισά από τούς παληούς ασφαλισμένους(!!!).
    7.3 Οι εν λόγω συνάδελφοι λένε τα εξής στου νέους ασφαλισμένους: «Θα πάρεις σύνταξη 0,70Χ1η ασφαλιστική κατηγορία έτους 2006=0,70Χ634,57=442,2». Ερώτηση: ξέρουν πολλούς νέους ασφαλισμένους που να συνταξιοδοτούνται το 2006;
    Η πραγματικότητα είναι ότι, σήμερα, η 1η ασφαλιστική κατηγορία δεν σημαίνει απολύτως τίποτε σε ό,τι αφορά τις συντάξεις που θα πάρουν οι νέοι ασφαλισμένοι, για τον απλούστατο λόγο ότι τέτοιες συντάξεις δεν υφίστανται. Σήμερα, η 1η ασφαλιστική κατηγορία χρησιμεύει μόνο για τον υπολογισμό των εισφορών. Η 1η ασφαλιστική κατηγορία θα αποκτήσει σημασία, σε ό,τι αφορά τη σύνταξη, κατά το χρόνο της συνταξιοδότησης των νέων ασφαλισμένων, δηλαδή περί το έτος 2030. Συνεπώς, ισχύουν εν προκειμένω τα της παρ. 3.3 σε συνδυασμό προς τα της παρ. 2 του παρόντος.
    Προκειμένου να γίνει νοητό το α-νόητο (ακατανόητο) του επιχειρήματος εκτίθενται τα εξής: Σύμφωνα με τη «λογική»των εν λόγω συναδέλφων, κατά το έτος 1993 θα έλεγαν στους νέους ασφαλισμένους ότι θα πάρουν σύνταξη 0,60Χ105.000 δρχ (τότε ο συντελεστής 0,70 ήταν 0,60)=63.000 δρχ =184,89 Ε(!!!) . Τον επόμενο χρόνο, οπότε η 1η ασφ. κατηγ. είχε αυξηθεί, θα τους έλεγαν ότι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη κ.ο.κ., οπότε φθάνουν το 2006, τους λένε ότι θα πάρουν σύνταξη 444,2 Ε και σήμερα, το 2007, τους λένε ότι θα πάρουν σύνταξη 659,95Χ0,70=461,96 Ε. Τι απ? αυτά ανταποκρίνεται στην αλήθεια; Τίποτα απολύτως. Η αλήθεια θα φανεί περί το έτος 2030, οπότε θα αρχίσουν να καταβάλλονται συντάξεις στους νέους ασφαλισμένους και τότε μόνον. Όλα τα άλλα είναι σοφίσματα και αλχημείες προς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
    7.4. Οι ίδιοι εν λόγω συνάδελφοι λένε τα εξής στους νέους ασφαλισμένους: «Θα πάρεις ειδική προσαύξηση 1,33Χ0,70Χασφαλιστική κατηγορία έτους 2006=1,33Χ0,70Χ634,57=590,79».
    Πρώτον : Αν αυτό ήτο αληθές, ισχύει η πιο πάνω επιχειρηματολογία.
    Δεύτερον: Σύμφωνα με τα της παρ. 3.1. του παρόντος, για ίδια χρόνια ασφάλισης, η Ειδική Προσαύξηση είναι ίδια για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.
    Τρίτον: Μακάρι η Ειδική Προσαύξηση των νέων ασφαλισμένων να υπολογιζόταν βάσει του τύπου Ε.Π.= 1,33 Χ Κύρια Σύνταξη νέων ασφαλισμένων και όχι Ε.Π. =1,33Χ848,64(αριθμητικά), όπως πράγματι ισχύει. Τους λόγους τους έχουμε εξηγήσει στην παρ. 3.3 του παρόντος.
    7.5. Προς τι όλη η πιο πάνω παραπληροφόρηση; Την απάντηση μας την δίνουν οι ίδιοι πάντα καλοί συνάδελφοι συνεχίζοντας: «Ποιος θα τους απαντήσει (δηλαδή στους νέους ασφαλισμένους) αν έγινε αναλογιστική μελέτη, που εξασφαλίζει ότι με αυτές τις αυξήσεις (νάτες πάλι οι «αυξήσεις») στις συντάξεις θα παραμείνει βιώσιμο το ταμείο και θα μπορέσουν και αυτοί να πάρουν τις ίδιες συντάξεις; » Τώρα, με την αναλογιστική μελέτη, ήρθε κι έδεσε το πράγμα! Αναλογιστική μελέτη σημαίνει (εκ ταυτότητος) ότι το ταμείο είναι μείον, άρα, βάλτε τα κεφάλια μέσα και ετοιμαστείτε για νέες «αυξήσεις». Γιατί δυσπιστείτε; Μήπως δε σας «αυξήσανε καταλλήλως» με τον ν. 3518/2006;

    8. ΑΡΚΕΙ Η ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΠΛΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ

    Η οικονομική κατάσταση και τα εν γένει δεδομένα του ΤΣΜΕΔΕ είναι τέτοια ώστε τα όσα ζητήματα τίθενται να μπορούν να απαντηθούν με επιχειρήματα στοιχειώδους λογικής και απλής αριθμητικής.
    Παράδειγμα: Γενομένης συζητήσεως στις 11-7-2007 μεταξύ του προέδρου του Τ.Ε.Ε. και του Υπουργού Απασχόλησης για κάποια ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Υπουργός συνέδεσε το ζήτημα αυτό με την αύξηση κατά 4% των συντάξεων, αυτής που δόθηκε με την υπουργική απόφαση της 27-6-2007 (Ε.Δ. 2449/23-7-2007).
    Αυτά, καθ? ην στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στο ΤΣΜΕΔΕ 263 εκ. Ε (Ε.Δ. 2450/30-7-2007, σελ. 78), πράγμα που σημαίνει ότι το ΤΣΜΕΔΕ χάνει ετησίως τόκους (263Χ4%=) 10,5 εκ. Ε, δηλαδή περισσότερο από τα 9 εκ. Ε που του κοστίζει η εν λόγω αύξηση των συντάξεων (βλέπετε άνω υπουργική απόφαση).
    Ερώτημα: Μήπως ήρθε η ώρα να ζητήσει δικαστικώς το ΤΣΜΕΔΕ τα πιο πάνω χρήματα, κεφάλαιο και τόκους, ώστε την άλλη φορά, επί παρόμοιου ζητήματος, να μπορεί ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. να διαβεβαιώσει τον κ. Υπουργό ότι αρκούν τα χρήματα που θα επιδικάσει εν προκειμένω το δικαστήριο υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ για να καλύψουν τις αιτούμενες μειώσεις εισφορών είτε και αυξήσεις συντάξεων; Λέμε, μήπως;
    Ο συνάδελφος Γιάννης Κουλούρης έχει ήδη καταθέσει εισήγηση στην Αντιπροσωπεία στην οποία, επιχειρηματολογώντας με στοιχειώδη λογική και απλή αριθμητική, καταλήγει στο βασικό συμπέρασμα ότι η οικονομική ευρωστία του ΤΣΜΕΔΕ είναι τόσο προφανής σε βάθος χρόνου ακόμη και πλέον της 50ετίας, ώστε, άνευ άλλου τινός, να δικαιολογούνται πλήρως τα καθολικά αιτήματα των ασφαλισμένων μηχανικών περί άμεσης εξομοίωσης προς τα πάνω όλων των ασφαλισμένων, με γενναίες μειώσεις εισφορών, επαναφορά των συντάξεων στο ύψος που είχαν πριν τη μείωσή τους με τον ν. 3518/2006 και βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και λοιπών παροχών του ΤΣΜΕΔΕ, πάντα δε ταύτα χωρίς χρεία αναλογιστικής μελέτης, δεδομένου ότι περιττεύει να «αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες!»

    9.ΛΟΙΠΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

    Είναι πασίγνωστο ότι υπάρχει και σωρεία άλλων, εξ ίσου σημαντικών, ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό των μηχανικών. Η τεράστια εργοδοτική εισφοροδιαφυγή με το σύστημα των δελτίων παροχής υπηρεσιών, η Τράπεζα Αττικής, η αφαίρεση πόρων από το ΤΣΜΕΔΕ, η άθλια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η απαράδεκτη ποιότητα των υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ, οι στρατευμένοι και οι άνεργοι μηχανικοί, η διαχείρηση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, τα εξευτελιστικά εφάπαξ, η αγνόηση δικαστικών αποφάσεων, κλπ, κλπ, ων ουκ έστι αριθμός και τέλος.
    Γι? αυτά, επί του παρόντος ελπίζω να καλυφθώ από άλλους συναδέλφους.

    Αθήνα 2-11-2007
    Δέσποινα Πασιπουλαρίδου
    Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.